Robert C. Castel
Robert C. Castel
Robert C. Castel

Dr. Robert C. Castel

Élete

Robert C. Castel a Herzl Institute-University of Haifa és az Izraeli Demokrácia Intézet (IDI) volt tudományos munkatársa, a Neokohn.hu főmunkatársa, az Ultrahang podcast, a Tűzvonalban, a Karc FM állandó szakértője. Kutatási területe: katonai innováció, alkalmazott kreativitás és innováció műveleti körülmények között, aszimmetrikus hadviselés, geopolitika.

Robert C. Castel születési neve Kohn Róbert, Aradon született, 1970. február 14.-én. Családjával gyermekkorában vándorolt ki Izraelbe.Tanulmányait 1995-1999 és 2004-2012 között a Haifai Egyetemen végezte, a BA Honors, majd az egyéni doktori képzési program keretében a Nemzetbiztonsági Kollégium diákja volt. 2012-2014 között posztdoktori tanulmányokat végzett a Herzl Institute-ban és az Izraeli Demokrácia Intézetben.

„Az izraeli védelmi erők századosa volt 1990–1995 között különféle parancsnoki és vezérkari beosztásokban. Az izraeli hadsereg megbízása alapján ejtőernyős és katonai hírszerzési kapitány lett, kitüntetéses harci veterán, Libanonban és számos más hadműveleti területen szolgált. Vezető rendészeti tisztviselő volt rendőrműveleti múlttal, utána a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozott. RAND – 2014”

Harckocsizó volt az elit 7-es dandárban, később a katonai hírszerzés századosa. Különböző katonadiplomáciai beosztásokat töltött be Libanonban és más helyszíneken. A küldetések között különleges műveleti képzéseken (ejtőernyős, mesterlövész stb.) vett részt. A lőkiképző tanfolyam végén, harci körülmények között végrehajtott súlyos és életet veszélyeztető kihágás miatt, a lőkiképző képesítést megtagadták tőle. Két alkalommal harci körülmények között megsebesült.

1995-től tartalékosként különböző beosztásokban szolgált az eltűnt katonák felkutatásával megbízott Eitán alakulat és az Eilati Antiterrorista Alakulat (Lotar Eilat) soraiban. Jelenleg az Izraeli Terrorelhárító Központ tartalékos krízistárgyalójaként szolgál.

Az izraeli nemzeti rendőrség felügyelője volt különféle parancsnoki és személyzeti beosztásokban (biztonság, üzemeltetés, kutatás és mentés) 1995 – 2009 között. Különböző parancsnoki és törzstiszti beosztásokat töltött be (mesterlövészek, tanúvédelem stb.). A gázai kiürítés alatt ideiglenesen Tirat Carmel rendőrkapitányaként szolgált. Legutolsó beosztása az északi parancsnokság hegyimentő és búvaralakulatainak a parancsnoka volt.

2009-2014 az Izraeli Természetvédelmi Hatóság északi régiójának műveleti vezetője. 2010-2020 Amichay (Ami) Ayalon admirális, a Shin Bet volt igazgatójának a kutatási tanácsadója.2014-től az Izraeli Természetvédelmi Hatóság biztonsági főigazgatója.

Szereplése a magyar médiában

A magyar médiában már 2016 óta jelen van, de igazi ismertségre az orosz-ukrán háború 2022 évi eszkalációja után tett szert. Rövid idő alatt a háború egyik legismertebb szakértőjévé vált. Az elemzők többségétől eltérően, nem taktikai, illetve műveleti szinten boncolgatja az eseményeket, hanem a teljes kép megértésére törekszik. A Neokohn főmunkatársa, a Hit rádió Tűzvonalban című műsorának, az Ultrahang podcast állandó szakértője. Szerepelt a Karc FM rádióban, a Hetek, a Heti tv, az M1 TV, a Hír TV és a PS TV műsoraiban. Függőleges koporsó című, 2022-ben megjelent könyvéhez Prof. Dr. Resperger István ezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék vezetője írt ajánlást.

2022 decemberében, a Könyv Népe Kiadó gondozásában jelent meg a Függőleges koporsó, Az orosz-ukrán háború – mítoszok nélkül című könyve, mely azonnal elfogyott. Második kiadása 2023 februárjában, a harmadik bővített kiadása 2023 nyarán jelent meg.
Előadásokat és közönségtalálkozókat tart Magyarországon és a Kárpátmedence magyar ajkú területein.