Robert C. Castel

Médiatár

Gyorsan lehet globális konfliktus az ukrajnai háborúból – Karc FM

A háború gyors eszkalálódását látjuk Ukrajnában – jelentette ki Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő.

A jelenlegi még a kisebbik rossz

A háború gyors eszkalálódását látjuk Ukrajnában – jelentette ki Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő a Karc Fm-en, aki hozzátette: ameddig ez a fő hadszíntéren zajlik, vagyis a NATO-tanácsadók és az iráni drónok Ukrajna területén lépnek be a háborúba, ez kisebb probléma.

Ha azonban a külső hatalmak más hadszíntereken is összecsapnak, abból könnyen globális konfliktus lehet. Ennek most reális esélyét látja a szakember az Egyesült Államoknak abban a fenyegetésében, hogy ha Irán továbbra is fegyverekkel támogatja az oroszokat ebben a háborúban, akkor határozott, agresszív lépésekre számíthat.

A Neokohn főmunkatársa szerint ezzel együtt azt is kiemelte: valószínűtlen, hogy Oroszország azért használ iráni drónokat, mert a nyugati szankciók lefojtják a saját hadiiparát. Inkább azt tartja reálisnak, hogy amikor az ukrán légtér megtelik légvédelmi eszközökkel, nem a saját, drága repülőgépeit küldi a kiszemelt célpontokra, hanem az olcsóbb, iráni technológiát.

Eddig enyhén szólva is kontraproduktív

Ez pedig még egy elgondolkodtató kérdést vet fel: ha Irán a több évtizedes szankciók ellenére képes ballisztikus rakétákat és drónokat gyártani olyan mennyiségben, hogy még exportálni is tud belőle, akkor miért gondoljuk azt, hogy Oroszország erre nem lesz képes? Robert C. Castel szerint a nyugati politika abszurduma az, hogy sikerül egyre nagyobb koalíciót kiépíteni Oroszország mögé Kínával, Indiával, Iránnal, Észak-Koreával és egy sor másik állammal.

Izrael azonban az orosz vádak ellenére továbbra is őrzi semleges státusát, nem szállít fegyvereket és nem nyújt katonai támogatást egyik félnek sem, mert ez az elemi érdeke. Ugyancsak a nemzeti érdekek vezették arra, hogy egyességet kössön Libanonnal a közös földgázmezők rájuk eső részének kitermelésére – egy gazdaságilag bukott országban ugyanis keletkezhet egy humanitárius katasztrófa és elindulhat olyan menekülthullám, ami semmiképpen nem szolgálja az izraeli érdekeket.

Az izraeli biztonságpolitikai szakember szerint annak, hogy az „oroszbarátnak” tartott országok diplomatáit és állampolgárait hazahívták a kormányaik Ukrajna területéről, lehet olyan olvasata, hogy komolyabb támadásokra készül Moszkva az ország belsejében és igyekszik elejét venni a fölösleges nemzetközi konfliktusoknak.

Az pedig, hogy ezzel egyidőben Oroszország is hazahívja a nyugati diplomatáit, egyenértékű lehet a burkolt fenyegetéssel: a diplomácia ideje lejárt, most egy másik fejezet következik a kapcsolatainkban.

Az idő az oroszoknak dolgozhat

„Armageddon tábornok” kinevezésével az orosz hadsereg nyugatosítása kezdődött el az izraeli szakember szerint.

Oroszországnak ugyanis van egy klasszikus hadserege, amelynek láthattuk a kudarcait az utóbbi fél évben. Van azonban egy Wagner-csoport névre keresztelt mini-hadserege is, amely nyugati módszerekkel, nyugati doktrina szerint, XXI. századi módszerekkel visel háborút és Szergej Szurovikinnak hagyományosan, nagyon jó kapcsolata van ezzel a csoporttal.

Robert C. Castel szerint minél tovább tart a háború, annál nagyobb esélye lesz ezeknek a nyugatizáló tábornokoknak, hogy megreformálják az orosz hadsereget.

A világ többi részének pedig racionálisan úgy kell manővereznie, hogy fenntartsa a rugalmasságát és a szabadságát. A választás ugyanis jelenleg nem aközött van, hogy érte vagyunk, ellene, esetleg semlegesek maradunk, hanem minden államnak meg kell találnia a helyét a világban egy adott időpillanatban és ezek a pozíciók idővel változhatnak.

Ezek is érdekelhetik