Robert C. Castel

Médiatár

Robert C. Castel: Nagy kockázat a nyugatnak a Leopard-2 szállítása | Hetek Originals

Robert C. Castel Függőleges koporsó című könyvének dedikált példányai az alábbi címen rendelhetők meg: masodikfront@admin_grafcom

„Az újdonság a tankoknak, a nyugati harckocsiknak az átadása, de ezeket az eszközöket nem érdemes homeopátiás adagokban, csepegtetve szállítani Ukrajnának, hogy legyen még néhány darabja valamiből, amelyek aztán nagyon gyorsan felmorzsolódnak, viszont, ha a NATO képes lesz egy olyan csomagot összeállítani, amelyben minden állam részt vesz, amely a Leopardokat használja, akkor ebből fel lehet állítani egy Leopard-dandárt vagy Leopard harckocsi-ezredet, ami már igen jelentős harci erőt képvisel.

Ugyanakkor ezzel megnő a kockázata annak, hogy fejlett nyugati technológia kerülhet az oroszok kezébe” – így értékelte Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa a lengyel elnök bejelentését arról, hogy „széleskörű nemzetközi összefogás keretében” Lengyelország kész Leopard harckocsikat szállítani Ukrajnának.

Téma: Orosz-iráni elnöki egyeztetés . A szíriai rendezéséről és közös projektekről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök.

– Mi a helyzet Szíriában? Mit keres ott Oroszország és Irán? Ott senkit nem érdekel a szuverenitás? – Milyen közös új projektjei lehetnek Moszkvának és Teheránnak?

Téma: Lefokozták Armageddon tábornokot.

Az ukrajnai háború élére Valerij Geraszimov vezérkari főnök, az az orosz fegyveres erők legfőbb katonai vezetője került, az eddigi főparancsnokot, Szergej Szurovikint, alias Armageddon tábornokot a helyettesévé fokozta le Sojgu védelmi miniszter.

– Mit üzen ez a váltás? Armageddon tábornok is csődöt mondott? – Mit szólnak a személycseréhez a héjáknak tekintett orosz katonai bloggerek?

Téma: Wagner-csoport és Szoledár ostroma.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója bejelentette, hogy fegyveresei átvették az ellenőrzést a donyecki régióban található Szoledár város egész területe felett, a központban még harcok folynak.

– Miért fontos Szoledar bevétele az oroszok számára? – Lehet ez egy nagyobb offenzíva kiindulópontja? – Mi a Wagner csoport szerepe a háborúban? Téma: Harckocsi-szállítás Ukrajnának.

Lengyelország úgy döntött, hogy nemzetközi koalíció keretében Leopard harckocsikat ad át Ukrajnának – jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök.

– Mit jelent ez a lengyel felajánlás? – Mennyivel nagyobb segítség ez, mint a múlt héten bejelentett francia és amerikai harckocsik? – Mit tud többet egy Leopárd? Védelmi vagy támadó hadművelethez alkalmas? – Mit jelent az, hogy nemzetközi koalícióban adja a Leopardokat Lengyelország? – Van követhető logika a nyugati fegyverszállításokban a háború közel 11 hónapja során?

Téma: Nyugati kritikák az ukrán vezetésnek.

Az ukránok hatalmas veszteségeket szenvednek el Bahmut ostrománál, teljesen értelmetlenül, ezzel veszélybe sodorják a teljes háborút – egyre többen gondolják így Nyugaton, legutóbb a Die Welt írt erről cikket.

Az egyik szakértő azt mondta a lapnak, hogy túl sok katonát és fegyverzetet vesztenek az ukránok, így nem marad erőforrás a támadó hadműveletekre. – Mennyre reális ez a beszámoló? Tényleg elégedetlenek a nyugati szövetségben az ukránok teljesítményével? – Van-e már érzékelhető hatása a nyugaton kiképzett ukrán egységeknek? Eljutottak már a frontra?

– Az ukrán vezérkar rendszeresen egyeztet a nyugati szövetségesekkel. A fegyverszállításokon kívül mit tudnak tenni az ukrán hadsereg erősítésére? – Meddig bírja emberekkel Ukrajna? Már azt hallani, hogy a hatodik-hetedik körben hívják be az embereket, ez gondolom egy re gyengébb minőséget is jelent.

Téma: Orosz stratégia – Moszkva célja az, hogy mindenáron elérje, hogy Ukrajna ne jelenthessen többé katonai és politikai veszélyt Oroszország számára. – Hogyan tudja ezt elérni reális – értsd konvencionális – eszközökkel? – Miért nem zavarja az oroszokat az, ha a háborúban akár egész Ukrajna rommá válik?

Téma: A háború lezárásának esélyei Ön azt mondta egy interjúban, hogy „ahhoz, hogy láthatóvá váljon a háború végének esélye, előbb látni kell egy számottevő győzelmet az egyik oldalon, ami elgondolkodásra készteti mindkét háborús felet, hogy esetleg úgy döntsenek, mégis jobb lenne tárgyalni”.

– A patthelyzet feloldásához valamelyik félnek támadnia kell. Ki készül inkább erre? – Zelenszkij elnök következetesen ukrán győzelmet ígér, az ország szuverenitásának teljes helyreállítását. Kinek szólnak ezek az üzenetek? Hisznek még az ukránok Zelenszkijnek? – Mit akar ebből a háborúból kihozni a NATO? Mi a következménye a háború elhúzódásának Európára?

Ezek is érdekelhetik