Robert C. Castel

Médiatár

Vitás kérdések Oroszország céljairól – Csiki Varga Tamás, Robert C. Castel

Robert C. Castel geopolitikai szakértő, az Israel Democracy Institute kutatója és Csiki Varga Tamás geopolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa volt a Hit Rádió vendége.

Orbán Viktor székfoglaló beszédében végtelenített háborúról beszélt. Egyetértenek-e ezzel a kijelentéssel a szakértők?

Castel: A háború akkor ér véget, amikor egyik fél legyengül.

Csiki Varga: A háború addig tat, amíg a politikai célokat elveszíti az egyik fél. Mivel Oroszország az agresszor, a háború vége rajta múlik. A szakértők egyetértenek abban, hogy már holnap meg lehetne kötni a békét. Ukrajnában már most vannak a háborúnak gazdasági velejárói. De egy magát védő ország be tud állni egy hadiállapotra. Oroszországban ilyen nagyságrendű hatások nincsenek. Másodlagos hatásai vannak a szankcióknak. El fognak tűnni bizonyos termékek a boltokból.

Vita alakult ki szakértőink között arról, hogy komolyan kell-e venni az oroszok atomfegyverekkel való fenyegetését?

Robert C. Castel sokkal komolyabban venné az oroszok kijelentéseit.

Csiki Varga Tamás szerint szándékosan kétértelműen fogalmaz Oroszország. Azt, hogy hogyan gondolkodnak, kívülről igen nehéz megállapítani.

Castel kijelentette: Ha Oroszország nukleáris fegyvert vetne be Ukrajnával szemben, akkor a Nyugat nem tenne semmit. Ami aggasztja, hogy volt egy sor norma a vegyi fegyverekkel kapcsolatban, amelyek megkoptak. Eddig voltak normák atomlétesítményekkel kapcsolatban is, ezek is megkoptak.

Csiki: A visszatartó erőt abban látom, hogy amennyiben akár taktikai atomfegyvert bevetne Oroszország, elveszíteni az eddigi támogatóit is.

Castel: Nem vagyok benne biztos, hogy azt, amit mi háborús törvénynek tartunk, azt Keleten ugyanúgy gondolják. Törökország nem támogatná Svédország és Finnország csatlakozását a NATO-hoz.

Castel szerint a döntésfolyamat hosszabb lesz, mint amire számítottunk. Hosszútávon cselekvésképtelenné válna a NATO a túlzott terjeszkedéssel.

Csiki: Ez a fajta trollkodás bevett gyakorlattá vált a NATO-n belül. Egyetért azokkal, akik azt mondják, hogy üzleti és politikai zsarolásnak vélik Erdogan kijelentéseit.

Ezek is érdekelhetik