Egyelőre nem állunk az atomháború küszöbén – Robert C. Castel – Karc FM

Úgy az orosz, mind az ukrán fél részéről lehetséges lépés az úgynevezett piszkos bomba bevetése.

A lélektani hadviselésről szól

Úgy az orosz, mind az ukrán fél részéről lehetséges lépés az úgynevezett piszkos bomba bevetése. Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő a Karc Fm-en elmondta: a szegény ember atomfegyvereként is elhíresült töltet – bár egyezmények tiltják a birtoklását – bármelyik országban előállítható, hivatalos hadseregeknek titokban legalább úgy lehet belőle, mint forradalmi- vagy terrorszervezeteknek.

Ukrán részről arra lehetne alkalmazni, hogy Oroszországot elrettentse a valódi atomarzenál bevetésétől, orosz részről pedig amolyan „hamis zászlós eszköz” lehetne Putyin kezében. A Neokohn főmunkatársa szerint egy ilyen bomba bevetése sokkal inkább a lélektani hadviselés részeként értelmezhető, mint valódi tömegpusztító fegyverként.

A halálos áldozatok száma ugyanis nem lenne magasabb, mint ami most elvész a hagyományos fegyverekkel vívott harcokban, egy-egy támadás következtében. De abban a pillanatban, hogy radioaktív sugárzásról beszélünk, keletkezik egy olyan lélektani tényező, ami nagyon hatásos. Ezáltal egyrészt nyomást lehet gyakorolni a másik félre, másrészt pedig fel lehet használni a másik befeketítésére a világ közvéleménye előtt, amit ebben az esetben éppúgy megtehetnek az oroszok, mint az ukránok.

Jelenleg még szerencsére blöff

Robert C. Castel ezzel együtt úgy gondolja, hogy a háború jelenlegi szakaszában az atom-fenyegetőzés még mindig csak a lélektani hadviselés része, még igen messze vagyunk attól, hogy valaki valóban atomfegyvereket vessen be. Oroszország azonban már megérkezett a fenyegetési skála közepére. Ami még hátra van, az lehet mondjuk egy kísérleti atomrobbantás a légkörben, vagy a Fekete-tenger fölött, esetleg egy demonstratív robbantás, ami bizonyítja, hogy komolyan gondolják, amit mondanak.

Az izraeli biztonságpolitikai szakember szerint az orosz stratégia az: fokozni az erőt, hogy a konfliktus de-eszkalálódon. Tehát: „fölemelek egy sárga lapot az ellenfelemnek, hogy megmutassam neki, a piros lap is itt van a kezemben”.

Tényleg Izraelnek szólt a kritika?

Robert C. Castel arra is reagált, hogy az ukrán elnök szerint Izrael közvetlenül felelős az Oroszország és Irán közötti kapcsolat megizmosodásáért azzal, hogy semleges marad az orosz-ukrán konfliktusban. A Jeruzsálemben élő szakember egyértelműsítette: Izrael tudja, hogy Oroszország részéről agresszió történt és a civil áldozatok megsegítésében aktívan részt vesznek.

Így tettek korábban akkor is, amikor korábban Haitira, Mianmarba, vagy a világ más gócpontjaira is küldtek humanitárius segítséget.

Ezzel együtt viszont a zsidó állam következetesen kitart amellett, hogy fegyvereket egyik félnek sem szállít, mert ezen a téren nincs köze a két ország közötti háborúhoz, az izraeli vezetés legfőbb szempontja a saját nemzete biztonságának megőrzése.

A szakember hozzátette: Zelenszkij elnök az Izraelt célzó kijelentéseivel tulajdonképpen a harmadik világnak üzent, amely ugyancsak nem zárkózott fel a Nyugat mellé a szankciós politikában.

Ezek is érdekelhetik