Robert C. Castel

Médiatár

Putyin, Amerika és a háború utáni új világrend | Hetek Originals | Robert C. Castel

Hetek podcast-sorozat: Geopolitika a jövő szemszögéből, válaszol Robert C. Castel.


00:00
„Putyin paradox módon sokkal sikeresebb volt abban, hogy az amerikaiak által dominált egypólusú világrendet szétszedje, mint abban, hogy elfoglaljon egy ukrán falut” – Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő az orosz elnök geostratégiai beszédét elemzi. Vlagyimir Putyin egy moszkvai rendezvényen részletesen beszélt arról, milyen változások történnek szerinte a világban, és milyen új világrend alakulhat ki a háború után.

02:13 „A következő évtized lesz a legfontosabb a világpolitikában a második világháború vége óta. A Nyugat osztatlan uralmának történelmi időszaka a világ ügyeiben a végéhez közeledik.

Az egypólusú világ kezd a múlté lenni. Történelmi határon állunk. A második világháború vége óta valószínűleg a legveszélyesebb, legkiszámíthatatlanabb és egyben legfontosabb évtized áll előttünk” – mondta az orosz elnök.

04:04 Robert C. Castel szerint, ha a világrend olyan normák, szabályok és nemzetközi egyezmények összessége, amelyeket a világrendben résztvevő összes játékos elfogad, akkor a hegemón hatalomnak, jelen pillanatban az Egyesült Államoknak nincs szüksége arra, hogy minden konfliktust katonai erővel kezdjen.

„A történelemben azonban ezek a világrendek egy idő után szétesnek, emiatt a világ egy káoszba zuhan, majd ebből a káoszból kiemelkedik egy újabb világrend.”


08:39
Az izraeli biztonságpolitikai szakértő azonban úgy gondolja, hogy a most kialakuló vákuumot végső soron újra az Egyesült Államok fogja kitölteni. „Azért hullott szét ez a világrend, mert az amerikaiaknak már nem volt szüksége rá. Amikor a Szovjetunió szétesett, elvesztette a legitimitását.

Amerikának már nem volt rá szüksége, de elterelte a figyelmüket a szeptember 11-ei merénylet, és nem vették észre, hogy a geopolitikai realitások megváltoztak.

Fel kellett emelkedni az egykori szovjetekéhez hasonló új fenyegetésnek ahhoz, hogy Amerika visszatérjen, mert ameddig nem lesz egy ekkora fenyegetés, addig Amerikával azzal fogja elpazarolni az idejét, hogy mi a férfi, meg mi a nő, meg ezekkel a szobordöntögetésekkel, és azzal, hogy fölgyújtják a belvárosaikat.”

Az interjú további témái:

10:41 Gyengült a nyugat a háború nyomán vagy egységesebb lett? Fel kell adni a globalizáció céljait?

12:01 Milyen törésvonalak vannak a nyugaton belül? Kapnak-e esélyt még a szuverén politikára a nemzetek vagy mindent elnyel a föderáció?

20:58 Milyen tanulsággal jár a 20. századi szankciók alkalmazása?

26:45 Ki a nyertese a háborúnak? Milyen következményekkel jár az, hogy demokratikus felhatalmazás, és ellenőrzés nélkül döntenek nemzetek felett vagy között?

29:19 Milyen fordulat kényszerítheti ki a béketárgyalást? Kik lehetnek ebben kezdeményezők?

32:55 Milyen társadalmi diktátumokra gondol Putyin, amit nem akar elfogadni? Milyen kulturális behatolástól tart?

37:00 „Szent háborút” vív Oroszország a nyugat ellen?

39:31 „Oroszország nem ellenség, és nem voltak rossz szándékai sem az európai országokkal, sem az Egyesült Államokkal szemben” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy Oroszországnak ezekben az országokban vannak barátai, akikkel együtt akar működni. Kik Oroszországnak „barátai” Európában és Amerikában?

41:51 Mennyit ér a ma nemzetközi jog, tudja-e ez szabályozni a világot?

43:12 Mennyire sikeres az orosz próbálkozás a dollár alapú elszámolási rendszer felváltására?

47:06 Putyin szerint a jelenlegi Ukrajna mesterséges államalakulat, amelyet Sztálin orosz, lengyel, magyar és román területek hozzáadásával hozott létre. Putyin célja Ukrajna feldarabolása? Tényleg visszaadná Kárpátalját Magyarországnak?

Ezek is érdekelhetik