Robert C. Castel

Médiatár

A tél végéig létrejöhet egy tűzszüneti megállapodás az orosz-ukrán háborúban – Karc FM

A tél végéig létrejöhet egy tűzszüneti megállapodás az orosz-ukrán háborúban – Karc FM

Az ukrán elnök szándéka és a realitás is azt mutatja, hogy legkésőbb szeptemberben újra elkezdődhetnek a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, de hónapokig tarthat az esetleges megegyezés – vélekedett a Karc Fm-en Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő.

Addig azonban az ukrán civil lakosság is komoly veszélyben van, mert – a szakember szerint – a háború orosz szempontból a harmadik szakaszába léphetett. A döntéshozatali szint megtörésének és a hadsereg semlegesítésének sikertelensége után Oroszország a nyomást egyenesen a civil lakosság felé gyakorolhatja, válogatás nélkül, ahogy a kremencsuki bevásárlóközpont elleni, legkevesebb 18 halálos áldozatot követelő támadás is mutatja.

A Neokohn főmunkatársa úgy látja: változatlanul az orosz agresszornak komolyabbak a győzelmi esélyei, mert a háború a „szenvedések olimpiája”, jelenleg pedig nagyon úgy tűnik, hogy Oroszország az, amelyik képes nagyobb szenvedést okozni Ukrajnának és Európának. Robert C. Castel arra is rámutatott, hogy figyelemre méltó az orosz elnök első, külföldi látogatása a háború kitörése óta.

Az izraeli biztonságpolitikai szakértő szerint Vlagyimir Putyin azért megy Oroszország „hátsó udvarába”, hogy Tádzsikisztánban és Türkmenisztánban zsoldosokat toborozzon, valamint felsorakoztassa maga mögé a szövetségeseit. A szakember kitért arra is, hogy Európa rendkívül kitett helyzetben van az önellátásra képes orosz és amerikai nagyhatalmak között, hiszen a történelem egyik alap tézise, hogy „állandó barátok és szövetségesek, valamint olyan garanciák sincsenek, amelyek a garanciákat garantálnák”.

Ezek is érdekelhetik