Robert C. Castel

Médiatár

Minden nappal egyre nő a háború kiszélesedének a veszélye – Karc FM

A legveszélyesebb dolog, ami ilyenkor történhet, az, ha zsigeri válaszokat ad a NATO a Lengyelországban történt rakétacsapásra annak átfogó ismerete nélkül.

A forró fejnél nincs rosszabb

A legveszélyesebb dolog, ami ilyenkor történhet, az, ha zsigeri válaszokat ad a NATO a Lengyelországban történt rakétacsapásra annak átfogó ismerete nélkül – fogalmazta meg Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő a Karc Fm-en.

A Neokohn főmunkatársától megtudtuk, hogy a mérvadó hírportálok, mint a Reuters, vagy az AP már a reggeli órákban valószínűsítették, hogy ukrán elhárító rakéták darabjai eshettek lengyel területre, ahol két ember halálát okozták.

A szakember szerint már statisztikai szempontból is ennek volt nagyobb valószínűsége, hiszen a légvédelmi eszközökből lényegesen több van a levegőben.

A leglényegesebbnek azonban azt tartja, hogy bárhonnan is érkezett a halált okozó fegyver, véletlen balesetről van szó, senki nem akarta Lengyelországot szándékosan megtámadni.

Robert C. Castel szerint az azonnali visszacsapást hirdető háborús narratíva pont az a dinamika, ami háborúk kirobbanásához vezet anélkül, hogy bárki háborút keresne.

Ideje lenne felébredni

Az izraeli szakértő úgy fogalmazott: „1914 júliusának – az első világháború kitörésének kezdete – az árnyai kísértenek, ami még egy ok arra, hogy ezt a háborút minél hamarabb lezárjuk.

Tehát bármilyen tragikus a két lengyel állampolgár a halála, ha ez kell ahhoz, hogy megértsük: itt nem csak az ukránok bőrét visszük vásárra, hanem a sajátunkat is, akkor talán elgondolkodunk ezen.

Talán akkor egyre inkább arról kezdünk beszélni, hogy hogyan zárjuk le, vagy legalábbis zsugorítsuk össze minél jobban ezt a háborút, és nem arról, hogy hogyan lehet még tovább fölfújni, vagy még tovább véreztetni Oroszországot.

A háború minden napjával ugyanis fokozódik az esélye annak, hogy ez a háború eszkalálódni fog úgy széltében, mint mélységében, amit jobb lenne elkerülni.”

Robert C. Castel úgy látja: nagyon fontos lenne egyfajta koordinációt létrehozni úgy az ukránokkal, mint az oroszokkal, hogy ilyen esetek ne történjenek meg.

A tárgyalás egyik témája lehetne a szakember szerint Oroszország és a NATO között például az, hogy az oroszok egy bizonyos sávot nem támadnak ezekkel az eszközökkel, cserébe a NATO pedig kötelezi magát, hogy ezeken a területeken nem hoz létre olyan bázisokat, amit az ukránok Oroszország ellen használhatnának.

Ezek is érdekelhetik