Robert C. Castel

Médiatár

Robert C. Castel: Világháború indulhat felelőtlen sajtóhírek miatt, erre int a lengyel incidens

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa szerint a közvélemény félrevezetése, hogy a nyugati sajtó csak az egyik fél álláspontját közvetíti, és erre a legutóbbi lengyelországi incidens is rávilágított.

12 óra alatt három forgatókönyv

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa szerint a közvélemény félrevezetése, hogy a nyugati sajtó csak az egyik fél álláspontját közvetíti, és erre a legutóbbi lengyelországi incidens is rávilágított.

„12 óra alatt legalább háromszor változott a média narratívája a lengyelországi rakétabecsapódással kapcsolatban. Az első a zsigeri válasz az volt, hogy orosz agresszió történt Lengyelország ellen, és voltak, akik már azonnali és gyors választ követeltek erre.

Kicsit később, az éjszaka folyamán a narratíva megváltozott, és már arról kezdtek beszélni, hogy orosz gyártmányú rakéták csapódtak be Lengyelország területén. Reggelre pedig kiderült, hogy amerikai szakértők szerint valószínűleg légvédelmi rakétákról van szó, amelyeket ukránok lőttek ki, hogy az orosz cirkáló robotrepülőgépek ellen és két ilyen rakéta csapódott be aztán Lengyelország területén” – mondta a Hetek podcastban Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő.

Maguk alatt vágják a fát

Castel szerint az egyik rákfene a klikkvadász sajtó, amelyik gyakorlatilag hajlandó bármit leközölni csak azért, hogy még néhány cikkeket, még néhány kattintást nyerjenek, és megelőzzék a konkurenciát.

„Van egy ördögi verseny, mindenki első akar lenni, mindenki a legtöbb kattintást akarja megszerezni magának, és ezért egyre csökken a lehetőség arra, hogy ellenőrzött információt adjanak át a közönségnek. Minél jobban fokozódik ez a verseny, egyre inkább csökken. És hosszú távon gyakorlatilag a sajtó maga alatt vágja a fát.”

A biztonságpolitikai szakértő értékelte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatát, amelyben a NATO-t sürgette, hogy lépjen fel az „orosz terror” ellen. Mint elmondta, „Ukrajnának van egy alapvető érdeke abban, hogy ez a konfliktus kiszélesedjen és Oroszország ne csak Ukrajnával álljon szembe, hanem az egész NATO-val.

Ez természetes, teljesen érthető és teljesen logikus érdek. Ugyanakkor ez nem a NATO-nak az érdeke.”

Az interjú további részében szó van többek között arról,

– milyen veszélye van annak, ha légtérzárlatot sürgetnek Oroszország ellen

– milyen történelmi analógia vonatkozik a jelenlegi konfliktusra

– miért veszélyes az, hogy a nyugati sajtó következetesen csak az egyik fél álláspontját közli

Ezek is érdekelhetik