Robert C. Castel

Médiatár

Robert C. Castel: Az orosz légierő felőrölheti az ukrán ellenállást | Hetek Originals

A Hetek Originals legújabb adásában Robert C. Castelt az ukrán-orosz háború 2023-as várható fejleményeiről kérdeztük.

Szuverenitás kérdések

– Háború ide, háború oda az ENSZ számára újra Izrael a legnagyobb probléma, a közgyűlés palesztin kezdeményezésre a hágai bíróság elé citálná Izraelt a „megszállt területek” miatt, Kína és az Egyesült Arab Emírségek pedig a Biztonsági Tanács összehívását kezdeményezte egy izraeli miniszternek a jeruzsálemi templom-hegyen tett sétája miatt.

2022-ben az ENSZ több alkalommal ítélte el Izraelt, mint a világ összes többi államát együttvéve, beleértve az összes lator államot is. – Mi az oka ennek a hiperérzékenységnek Izraellel kapcsolatban?

– Volt, aki felvetette, hogy ez az új kormánynak szól, így van-e? – Izrael területi szuverenitását több háborúban megsértették arab országok, mégis Izraelt ítélik el megszállóként. Kinek a szuverenitását sérti, ha egy izraeli kormánytag bárhova elmegy Jeruzsálemben?

Konfliktusok lezárása kompromisszummal

– Izrael megpróbálta a „területet a békéért” elvet, ami nem sikerült. Ez azt jelenti, hogy ez az elv nem működőképes? Most javasolnak hasonlót az ukrán-orosz háborúban is, ezért is aktuális a kérdés, hogy le lehet-e tartósan zárni egy katonai konfliktust területi kompromisszumokkal?

Vagy ez csak felbátorítja az ellenséget, és egy újabb háborúhoz vezet? – Milyen tanulságot lehet levonni Oroszország történelmi magatartásából, mennyire hajlandó Moszkva kompromisszumokra egy konfliktus lezárása érdekében?

Ukrán-orosz front

– Ki milyen pozícióból kezdi 2023-at?

– Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője azt mondta az amerikai ABC televíziónak, hogy már nem csak az elfoglalt területeken támadják az orosz hadsereget „bármilyen eszközzel”, hanem „egyre mélyebben és mélyebben” a hátországban is. Mit jelenthet a „bármilyen eszköz” megfogalmazás, amit Budanov szerint akár a Krímben is bevethetnek?

– Milyen lehetőségei vannak az olyan mélységi támadásokra Ukrajnának, amit amilyent az Engels légitámaszpont ellen hajtottak végre a múlt héten? Mik lehetnek a célpontjaik, és milyen választ adhat erre Oroszország?

– Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon írt arról, hogy telefonbeszélgetést folytatott január 3-án Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, akit tájékoztatott a fronton kialakult helyzetről.

Ukrán politikusok, diplomaták eddig is napi szinten jelentettek a szövetségeseknek, miért kellett most a katonai vezetőknek is egyeztetni? Mit jelent ez a gyakorlatban? Lehet, hogy ettől kezdve közvetlenül Washingtonból fogják irányítani az ukrán hadsereget? Vagy ez már eddig is így volt?

– Közben az ukránok szerint Oroszország is nagyszabású offenzívára készül a következő hónapokban, és azt is állítják, hogy Putyin általános mozgósítást rendelhet el. Mennyire reális ez? Vannak erre utaló jelek?

– Ön pár napja egy tanulmányban arról írt, hogy összességében Ukrajnának sokkal nagyobb kihívásokra kell megoldást találnia, mint Oroszországnak, fel is sorolt ezek közül jó néhányat. Mi az, ami ezek közül az aszimmetrikus feltételek közül döntő lehet a háború kimenetele kapcsán?

Vágyvezérelt elemzések és a rideg tények

– Az elmúlt több mint 10 hónapban számtalan elemzés jelent meg arról, milyen katasztrofálisan rosszul teljesített az orosz hadsereg, ezeknek a sokszor vágy vezérelt megállapításoknak a realitásáról mi is többször beszéltünk. Most csak egyetlen elemére szeretnék kitérni, az orosz bombázóhadjárat értékelésére.

Hogyan áll ez most, és miért lehetnek félrevezetőek a napi hírekben szereplő jelentések arról, hány újabb rakétát és drónt semmisített meg aktuálisan az ukrán légvédelem? – Mi lehet az orosz stratégia a levegőben? – Mi várható a nyugati fegyverrendszerekről?

– Az atomháborús veszély növekedéséről is rengeteget írnak a háború kitörése óta. Hogyan kezeljük azt, amikor komoly tudósok ilyen súlyos feltevéseket tesznek? Tényleg minden nap, minden órában az Armageddon küszöbén élünk? Mit mutatnak a reális tények?

Ezek is érdekelhetik