Robert C. Castel

Médiatár

Robert C. Castel: Az ukrán vereség lehetőségéről is beszélni kell | Hetek Originals

Robert C. Castel, a Neokohn főmunkatársa az ukrajnai háború aktuális eseményeinek hátteréről.

A lengyel kormány órákat várt a rakétabecsapódás bejelentésével, mert Joe Biden amerikai elnök épp a világ másik felén, Indonéziában volt a G20 csúcson, és aludt.

Mint kiderült, tőle vártak eligazítást, hogy mit és hogyan kommunikáljanak. Ez azt jelenti, hogy amerikai jóváhagyástól függ az, hogy mit és hogyan tudhatunk meg a háborúról? Ennyire nincs mozgásterük már a nemzeti kormányoknak?

Milyen szerepet játszanak a rakéták és a rakéta védelem az ukrajnai háborúban?

Mire alkalmas ez a fajta harcászat? Lehet-e ezekkel döntő fordulatot elérni? Milyen szinten használja az orosz hadsereg a rakéta fegyverzetét? Milyen szintű az ukrán rakéta védelem? (jelenlegi top rendszerek vs. Ukrajnában bevetett eszközök).

Mennyire a 21. századi haditechnika háborúja ez, és mennyire a 20. századi eszközöké? Véletlen vis major volt a lengyelországi becsapódás vagy ilyenek rendszeresen előfordulhatnak ukrán területen, csak nem hallunk róla?

Izrael évtizedek óta kénytelen védekezni rakétatámadásokkal szemben. (Gáza, Hezbollah, Szíria, Iraki SCUDok az öbölháborúban, Iráni rakétaprogram). Hatalmasat fejlődött a rakétavédelem, de az ellenség is.

Milyen tapasztalatokat sikerült megszerezni, mit jelent a folyamatos készültség, mi az, amit sikerült elhárítani és mit a legnagyobb aggodalom?

G-20 és az új világrend.

Mit lehetett megállapítani a csúcstalálkozóról? kinek a pozíciója erősödött, kinek gyengült a háború nyomán?

Egy médiakonferencián hallottam a héten azt, hogy megjelent a „plebejus újságírás”, a laikus posztolók és kommentelők aktív véleményformálók lettek. Nyilván sok a közösségi platformokon a szélsőség, de sok az érdemi, józan hozzászólás, kérdés – ez látszott a lengyel incidens utáni reakciókból is.

Ezek is érdekelhetik