Robert C. Castel

Médiatár

Robert C. Castel: Zelenszkij útja Washingtonba és a NATO beavatkozás veszélye | Hetek Originals

A Hetek Originals vendége Robert C. Castel biztonságpolitikai elemző, a Neokohn főmunkatársa.

Megalakult az új kormány Izraelben.

Ki lehet elégedett az eredménnyel a koalícióból? Mi várható a biztonság terén és mi a külpolitikában? Változnak Izrael szempontjai az ukrán-orosz háborúval kapcsolatban? Hogyan tudja Izrael megőrizni a nemzeti karakterét a „hellenizáló” külvilág nyomásával szemben?

Zelenszkij Amerikában

Az Egyesült Államok nagy hatótávolságú Patriot légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a washingtoni Fehér Házban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadva.

Ön már felsorolta a praktikus ellenérveket a Patriottal szemben, miért döntött mégis Amerika amellett, hogy átadja Ukrajnának? Milyen narratívát erősít a látogatás? „Európa mindent egy lapra tett fel” – erről beszéltünk egy hete, Zelenszkij mégis Amerikába ment először.

Mit üzen ez Európának, Oroszországnak? Putyin eddig azt mondta, hogy Bidennel kell megegyezni, most ez igazolódni látszik? Közelebb került ezzel a fegyverszünet/béke? Vagy az eszkaláció, netán egy NATO intervenció lehetőségét erősíti? Ez utóbbi hogyan modellezhető?

„Ugyanakkor a Nyugat már elérte azt a stratégiai célt, hogy meggyengítse Oroszországot, és ezzel biztonságosabbá tegye a NATO keleti szárnyát. Moszkva a jelenlegi körülmények között nem tudja lenyelni Ukrajnát”, de a háború további folytatása árt a Nyugatnak.

Nagyjából ezt mondja Kissinger is Lehet, hogy ezt akarják megértetni Zelenszkijjel? A nyugati szerepvállalás eltereli a figyelmet Kínáról, és jelentősen csökkenti a képességét, hogy máshol háborút vívjon” – tette hozzá a szakértő.

A háború időtartama miatt a NATO-n belül kezdenek látszani már a kisebb repedéseket: az európaiak és az amerikaiak között számos véleménykülönbség van, és a hideg tél csak felerősíti ezeket a transzatlanti feszültségeket.

Putyin Belaruszban

Hogyan áll Putyin és Lukasenka kapcsolata? Van-e a belarusz elnöknek szabad mozgástere? Mit várhat el Moszkva Belarusztól?

Technológiai hidegháborúk

„Az Oroszország elleni technológiai szankciókkal párhuzamosan a Nyugat nagy sávszélességű technológiai szankciókat vetett ki Kínára is. Arnold Toynbee a civilizációk felemelkedéséről és bukásáról szóló monumentális művében kétféle kihívást különböztet meg. Azok amik megtörik egy civilizáció felemelkedését és azok amik alkalmazkodásra és innovációra sarkalják és ezáltal hosszútávon megerősítik azt.”

Melyik csoportba fogják sorolni a jövő történészei a Nyugat technológia-szankcióit? Elképzelhető-e, hogy hosszútávon csupán egy hatékonyabb vetélytársat kreáltunk magunknak? Esetleg egyszerre kettőt? Irán

Biden szerint „halott” az iráni atomalku, Európa viszont Jordániában tárgyal Iránnal. Melyik akkor az igazi szándék? Mi lehet hatásos az iráni atombomba ellen? Katonai csapás? Atomalku? Rendszerváltás? Kiberháború? Szaúdi atombomba?

Ezek is érdekelhetik