A világ nagyobb része a Nyugattól legalább annyira tart, mint Putyintól – Robert C. Castel – Karc FM

Minden államnak az a felelőssége, hogy ellássa a polgárait energiával és elkerülje a humanitárius katasztrófát.

Teljesen más szemüveg

Minden államnak az a felelőssége, hogy ellássa a polgárait energiával és elkerülje a humanitárius katasztrófát. Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő szerint éppen ezért nem szerencsés a jó és a gonosz harcát látni az Európai Unión belül az egyes tagállamok közötti vélemény-különbségekben és döntésekben.

A Neokohn főmunkatársa úgy gondolja, hogy a szankciós politikából kimaradó országok döntései is ezzel a logikával magyarázhatóak. A harmadik világ ugyanis úgy látja: bármikor áldozatává válhatnak a nyugati vehemenciának. A szakember rávilágított: nagyjából 150 olyan állam van, amelyik elítéli ugyan az orosz agressziót és fél is tőle, de legalább ennyire fél a Nyugat irracionális reakcióitól.

Ma nekem, holnap neked

Attól tartanak ugyanis, hogy ha a szélsőséges politika sikerre vezet, akkor legközelebb ők kerülhetnek sorra, ha például nem vezetnek be valamilyen klíma-szabályozót, vagy nem értenek egyet a nyugati világgal valamilyen progresszív politikai pontban. Ebből kiindulva ezek az országok eltökéltek abban, hogy a szankciós politikát ne engedjék sikerre vinni.

Robert C. Castel a győzelem napi Putyin-beszéddel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az orosz elnök csak azoknak okozott csalódást a szavaival, akik a béke, vagy a III. világháború bejelentését várták május 9-én. Szerinte azonban egyértelmű üzenetet fogalmazott meg a moszkvai vezető: elfogadhatatlannak és az orosz érdekekkel ellentétesnek tartja a jelenlegi világrendet és harcba száll az értékei megőrzéséért.

Ezzel együtt az is kiderült, hogy Oroszország totális, hosszan elhúzódó háborúra készül Ukrajna ellen.

Ezek is érdekelhetik