Robert C. Castel

Médiatár

Még nem késő józan üzemmódra kapcsolni Európának – Karc FM

Egyre nő az Ukrajnában zajló háború ára az európai közösség szemében.

A helyzet bántóan egyszerű

Egyre nő az Ukrajnában zajló háború ára az európai közösség szemében és egyre inkább tudatosul az emberekben, hogy a jelenlegi politikai vezetésnek irányt kell váltania, vagy le kell váltani őket.

Erről Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő beszélt a Karc Fm-en, aki hozzátette: a várható, politikai cunaminak semmi köze nem lesz az adott országok erkölcsi világnézetéhez. Csak olyan gyakorlati elgondolásokon múlik majd egy-egy kormány sorsa, hogy lesz-e mit enni a lakosságnak, vagy lesz-e mivel fűtenie.

A pánik, mint legfőbb fegyver

Az első és legfontosabb feladata ugyanis az állami vezetőknek az, hogy a minimumot biztosítsák a lakosság számára. Ha pedig veszélybe kerül az energiához való hozzáférés – amitől most egész Európa tart – akkor nem csak a politikai rendszer, hanem az egész társadalom destabilizálódhat. A Neokohn főmunkatársa ezzel együtt reális kockázatnak tartja azt, hogy Vlagyimir Putyin háborús fegyverként visszatartsa az Európa felé irányuló gázszállítást az ütemezett karbantartási munkák lezárulta után is.

A szakember ugyanis úgy gondolja: az oroszok felismerték, hogy mennyire fogékony a Nyugat a pánikra, a hisztériára, a válságokra és azt látják, hogy erre a közösségre nagyon erősen lehet hatni ilyen hangulatban. Ennek a pszichológiai hadviselésnek pedig már eredménye is van, hiszen három deeszkalációs lépés is történt európai részről az elmúlt napokban: egyrészt rendeződött a norvég-orosz politikai válság, másrészt Litvánia utasítást kapott Brüsszeltől a Suwalki folyosó blokádjának feloldására, harmadrészt pedig megegyezés közeli helyzet alakult ki az ukrán gabonaszállítmányok exportjával kapcsolatban.

Ami még az atomnál is nagyobb veszély

Van tehát egy törekvés a háborús hangulat hűtésére Európában előbb a periférián, majd pedig – a szakember reménysége szerint – a válság magjában is.

Robert C. Castel szerint ezzel együtt is komoly fenyegetést jelent az, hogy mind az ukrán, mind az orosz fél részéről folyamatos toborzás zajlik. Márpedig, ha az orosz haderőt felduzzasztják 2-2 és fél milliósra, akkor az veszélyesebbé válik Európa számára, mint egy atomcsapás Ukrajna területén. Egy ekkora hadsereget és egy totális háború üzemmódjára átállított orosz gazdálkodást ugyanis már nem lehet megállítani Ukrajnában – ezért ezt a forgatókönyvet Európának mindenképpen el kell kerülnie.

Ezek is érdekelhetik