A béketárgyalásokhoz egy választási pofon érlelheti meg az akaratot az USA-ban – Robert C. Castel

A háború egyelőre a kiteljesedés felé tart, a béketárgyalások nem egyeznek a politikai érdekekkel.

Egyelőre messze a realitástól

A háború egyelőre a kiteljesedés felé tart, a béketárgyalások nem egyeznek a politikai érdekekkel. Ez derült ki a Karc Fm reggeli hírműsorában, amelyben Robert C. Castel, izraeli biztonságpolitikai szakértő kifejtette: Oroszországnak most az Egyesült Államokkal lenne értelme tárgyalóasztalhoz ülni, de a novemberi szenátusi választásokig erre valószínűleg nem kerülhet sor.

A szakember úgy gondolja: Clinton első ciklusához hasonlóan Biden elnöknek is meg kell kapnia a saját pofonját ahhoz, hogy rákényszerüljön a politikája, főleg a külpolitikája átgondolására. Ezzel együtt azonban változnia kell az alapvető hozzáállásnak is.

„Mielőtt ugyanis leülünk bármiről tárgyalni, képessé kell válnunk kifejezni és képviselni a szemben álló fél félelmeit, aggodalmait, álláspontját is”.

Amíg azonban a nyugati külpolitikai elit részéről csak arról lehet hallani, hogy Putyin őrült, meg kell őt buktatni, az országát pedig fel kell darabolni, addig a tárgyalásnak sincs realitása.

Veszélyes játszma, még inkább veszélyes jövőkép

Pedig tudomásul kell venni, hogy az orosz föderációban van 140 millió ember, aki onnan nem megy sehová és – ahogy az egykori amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger is mondta – a világ stabilitása szempontjából nagyon fontos kialakítani az együttélést ezzel a hatalommal. Erre pedig jelenleg csak az Egyesült Államoknak van lehetősége.

A Neokohn főmunkatársa szerint, ha a NATO igent mond a lengyeleknek és nukleáris rakétákat telepít Lengyelországba, azzal egyrészt nagyon komoly mértékben fokozza Európa biztonsági kockázatát, másrészt egy fegyverkezési versenybe kényszeríti Moszkvát, ami pedig az egész világ békéjére nagyon súlyos veszélyt jelent.

Robert C. Castel arra is kitért, hogy a Nyugat miért nem szerelte fel korábban Ukrajnát légvédelmi elhárító eszközökkel, miközben számítani lehetett arra, hogy Moszkva előbb-utóbb a hátországot is újra megtámadja.

A szakember szerint nincs elég ilyen rendszer és a NATO tagországoknak is arra kell felkészülniük, hogy Ukrajna esetleges összeomlása után maguk néznek farkasszemet az orosz fegyverekkel.

Ezek is érdekelhetik