Robert C. Castel

Médiatár

A szankciós politikával a Nyugat a saját hadi képességeit is gyengíti – Robert C. Castel – Karc FM

Oroszország gazdaságát valószínűleg gyengítik az energiahordozókra kivetett uniós szankciók, de Európa és vele együtt Ukrajna sokkal nagyobb árat fizethet ezért.

Az idő az oroszoknak dolgozik

Oroszország gazdaságát valószínűleg gyengítik az energiahordozókra kivetett uniós szankciók, de Európa és vele együtt Ukrajna sokkal nagyobb árat fizethet ezért – vélekedett a Karc Fm-en Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő.

A Neokohn főmunkatársa emlékeztetett arra, hogy a kőolajkitermelő országokat tömörítő OPEC egyszer már teljes mértékben kiállt Oroszország mögött és legalább február végéig fenntartják a 2 millió hordós korlátozást. Az ennek következtében várhatóan növekvő energiaárak pedig befolyásolni fogják a szövetségesek képességét arra, hogy gázolajat és más, kritikus hadianyagokat, üzemanyagot szállítsanak Ukrajnának a hadviseléshez.

Másrészt pedig a hadiipar is energiaigényes, így mindenképpen hatása lesz rá a kínálat csökkenése miatti áremelkedésnek. Robert C. Castel hozzátette: az orosz ipar sértetlen, a létesítményeket nem bombázta senki, nincs energiahiány, ami pedig a fegyvergyártáshoz szükséges, szankcióval sújtott nyugati alkatrészeket illeti: az, hogy törvényesen nem juthatnak hozzá, nem jelenti azt, hogy nem is jutnak hozzá.

Ráadásul minél több idő telik el, az oroszok törvényszerűen annál jobban alkalmazkodnak a szankciós politikához és találnak olyan megoldásokat, amelyekkel meg tudják kerülni a korlátozásokat.

NATO szemszögből Ukrajna csak a harmadik lehet

A szakember a hétfőn hajnalban, a mélyen Oroszország belsejében, Szaratov megyében, valamint a Moszkvától délkeletre fekvő ryazani repülőtéren történt, feltehetően ukrán dróntámadásról úgy vélekedett: nem kizárt, hogy az ukránok nem annyira az oroszoknak, mint inkább a NATO-nak akartak jelezni ezzel az akcióval.

Mégpedig azt, hogy ha nem kapnak több, hadszíntéri, vagy taktikai eszközt, akkor stratégiai szintre eszkalálják a háborút Oroszországgal. Az Észak-atlanti szervezetnek ugyanis a legfontosabb érdeke most az, hogy elkerüljön egy atomháborút, másodsorban a NATO bevonását a háborúba és csak harmadik helyen van az ukránok támogatása.

Ezek is érdekelhetik