Hangoló – A világ legnagyobb hadiipari üzlete célponttá teheti a NATO keleti szárnyát – Karc FM

Komoly veszélyforrás az, hogy Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia Ukrajnába küldi a régi, szovjet fegyvereit azzal az ígérettel, hogy helyette majd modern nyugatiakat kapnak – figyelmeztetett az Israel Democracy Institute kutatója a Karc Fm-en.

Elméletben mindenkinek jó…

Komoly veszélyforrás az, hogy Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia Ukrajnába küldi a régi, szovjet fegyvereit azzal az ígérettel, hogy helyette majd modern nyugatiakat kapnak – figyelmeztetett az Israel Democracy Institute kutatója a Karc Fm-en. Robert C. Castel kifejtette: az üzlet elméletben mindenkinek jó, hiszen a NATO keleti peremén megszabadulnak az elavult vacakoktól, az ukránoknak különösebb problémák nélkül azonnal fel tudják azokat használni, a fegyvergyártóknak pedig piacuk nyílik.

…. A gyakorlatban katasztrófával fenyeget

Csakhogy egy fegyverrendszer nem olyan, mint a számítógép egere, hogy kihúzzuk az egyiket, bedugjuk a helyére a másikat és működik. Egy új fegyverrendszer hadrendbe állítása ugyanis hónapokat, nem egyszer éveket vesz igénybe, miközben a donor ország honvédelme megrendül. Márpedig ha az oroszok ezt felismerik, az felhívás lehet számukra egy keringőre, amivel érdemes számolni – húzta alá a biztonságpolitikai szakértő. A Neokohn.hu főmunkatársa szerint egyébként az Egyesült Államoknak, vagyis a Biden adminisztrációnak most az az érdeke, hogy legalább a novemberi, kongresszusi választásokig elhúzzák az orosz-ukrán háborút. Az lehetne ugyanis a zászló, ami alá képletes értelemben össze lehet vonni a csapatokat. A tragédia csak az, hogy ennek az árát ukrán életek fizetik meg nap mint nap.

Semmi sem drága

Az orosz haderő-átcsoportosítással kapcsolatban Robert C. Castel úgy vélekedett: az orosz haderő keletre irányításával egy a második világháborúban látott, összfegyvernemi összecsapás várható, aminek várhatóan az oroszok győzelme lesz a végkimenetele. Ha viszont Putyinnak Kelet- és Dél-Ukrajnában sem sikerül áttörést elérnie, akkor várható a vegyi és az atomfegyverek bevetése. Az orosz elnök ugyanis nem törődne bele a vereségbe. Ezzel együtt – a szakember szerint – az átcsoportosítással az a célja Oroszországnak, hogy a „szalámit, amit egyben nem sikerült lenyelni, felszeletelje és szeletenként fogyassza el.” A keleti irányú átrendeződés ráadásul az ukrán haditechnika utánpótlási útvonalainak elvágásához is jó lehetőség az oroszoknak. Így várhatóan a jövőben könnyebben meg tudják majd akadályozni a Nyugat felől érkező fegyver és védelmi eszköz-szállítmányok eljutását az ukrán hadsereghez.

Ezek is érdekelhetik