Robert C. Castel

Médiatár

StarWars 2022: Megnyerheti Putyin az űrből az ukrán háborút? – Robert C. Castel | Hetek Originals

A Hetek podcast sorozatában Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük az orosz-ukrán háború legfrissebb fordulatairól.

A beszélgetés témái:

Az egyik legnevesebb amerikai tábornok, David Petraeus, aki korábban a CIA igazgatója is volt, azt mondta, hogy limani vereséget és kivonulást követően – idézem – „Putyin hadserege szétesőben van” és a „bármit is tesz, a veresége megfordíthatatlan”.

Ez a propaganda háború része vagy tényleg megfordult a háború menete? Legutóbb azt mondta, hogy a részleges mozgósítás az utolsó próbálkozás, hogy Putyin hagyományos eszközökkel megvívja ezt a háborút. Azóta megtörtént a négy megszállt tartomány annektálása is. Jelent ez egy újabb szint lépést a háborúban? Mennyire jelent valós veszélyt, hogy Putyin korlátozott hatóerejű, taktikai atomfegyvert vet be az annektált területek védelmére?

Egy amerikai elemző szerint Oroszországnak az amerikai műholdakat kell előbb semlegesítenie ahhoz, hogy anélkül vethessen be nukleáris fegyvert, hogy azonnali megtorlástól kelljen tartania. Képes Putyin ilyen csillagháborúra? Hiszen szovjet elődei épp ebbe buktak bele a nyolcvanas években

A gyakorlatban mit jelenthet egy ilyen űrbeli támadás? Hogyan képzeljük el? A földről vagy egy orosz műholdról lőnének az amerikai hálózatokra? Milyen lehetőségei vannak az amerikai űrhaderőnek, a Space Force-nak? Tegyük fel, hogy sikeres az orosz megelőző űrcsapás. Lehet-e B terve Amerikának? Például Elon Musk műholdhálózata ki tudná segíteni az amerikai hadsereget?

Jelentett változást a sorozás a frontvonalon? Úgy hallani, hogy kiképzés nélkül vezényelnek ki tartalékosokat. Már százezrek menekültek el a sorozás elől külföldre, a létező legkülönbözőbb útvonalakon, Finnországtól kezdve Mongol határig. Jelenthet ez belső megingást Putyin támogatottságában?

Egymást vádolja Oroszország és az Egyesült Államok az északi-tengeri gázvezetékek felrobbantása miatt. Te melyik forgatókönyvet tartod reálisabbnak? Az orosz médiában megjelentek antiszemita vádaskodások is arról, hogy az oroszországi zsidók úgymond nem lojálisak eléggé az Ukrajnában zajló honvédő háborúhoz. Hogy látják ezt Izraelből, okozhat ez például egy újabb kivándorlási hullámot?

Közben az oroszok iráni drónokat is bevetettek a háborúban, és állítólag izraeli zarándokokat is célba vettek ezekkel, akik Ukrajnába utaztak egy ünnepre. Van esélye annak, hogy Izraelt belerángassák ebbe a háborúba? Vagy annak, hogy épp Izrael mér csapást az iráni atomprogramra az ukrajnai események árnyékában?

Ezek is érdekelhetik